2012. április 23., hétfő

Mondjunk inkább jobboldali középosztályt

Amíg egy politikustól elvárás a körmönfontan célszerű beszéd, addig nincs esélyem a politikában. Én ugyanis felnőttnek nézem a választókat, nem szeretek érzelmi húrokat pengetni, és még akkor sem csípem a mismásolást, ha rövid távon az tűnik célravezetőnek. Jobbközép kormányként én bizony nyíltan a jobboldali középosztály támogatását tűzném a zászlómra, és elmagyaráznám, hogy ez a réteg a nemzet fejlődésének motorja. Miért? Mert a jobboldali középosztály törekvő, szorgalmas, és szívén viseli az egész nemzet boldogulását.

Mindannyian tudjuk, hogy jobb és bal erősen összekeveredett az utóbbi évtizedben, néhány vonatkozásban a Fideszt is mondták már baloldalibbnak a szocialistáknál. A "jobboldali" középosztály nem más, mint a közösségben (nemzetben) gondolkodó középosztály. Gyorsteszt: ha saját munkádból akarsz gyermeket nevelni, mert hiszel a család jövőjében, és általa a közösséged fenntartható fejlődésében, akkor a jobboldali középosztályba tartozol. Ha azért akarsz több jövedelmet, hogy Honoluluba járhass nyaralni, jobb autót vehess, a közösségeddel meg törődjön, akinek ideje van ilyen hülyeségekre, akkor középosztálybeli lehetsz, de nem tartozol a jobboldali középosztályba. Szintén nem tartozol oda, ha gyerekeid támogatását főként az államtól várod, ha nem igyekszel megfelelő végzettséghez, és szorgos munkádért méltányos jövedelemhez jutni.

A nemzetnek természetesen az is része, aki nem tartozik a jobboldali középosztályhoz, de annyival kevesebb támogatásra számíthat, amennyivel több jut az előbbinek. Ilyen a politika, négy év alatt nem lehet megduplázni mindenki jólétét. Hosszú távú folyamatokat lehet elindítani, amelyek aztán az egész nemzetet felemelik. A fejlődés motorját fel kell pörgetni, de közben nem hanyagolható el sem a futómű, sem az elektronika, sem a karosszéria. Ez a nagy kihívás: elég adókedvezményt adni a jobboldali középosztálynak ahhoz, hogy az egész nemzetet húzza magával, és közben elég támogatást hagyni a többi rétegnek is, hogy nyertes-nyertesnek érezze a helyzetet. Magyarország demokrácia, a tisztes jólét lehetősége mindenki számára adott. Menet közben bárki csatlakozhat a jobboldali középosztályhoz, pusztán azáltal, hogy értékrendjét az iménti gyorstesztben foglaltakhoz igazítja.

8 megjegyzés:

  1. ez nettó semmitmondás azt ugye magad is látod?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez azt jelenti, hogy nem értesz vele egyet, vagy szerinted nincs tartalma a gondolatmenetnek?

      Törlés
  2. Re/ "... ha saját munkádból akarsz gyermeket nevelni, mert hiszel a család jövőjében, és általa a közösséged fenntartható fejlődésében, akkor a jobboldali középosztályba tartozol."

    Tudatom Veled, hogy a jobboldali középosztályhoz tartozom, de nem szavazok sem a Fideszre, sem a KDNP-re, sem a Jobbikra, és nem osztom sem a klerikalizáció, sem a nacionalizmus elveit.

    Azaz a jobboldali középosztály liberális tagja vagyok.

    Erre varrjál gombot.

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Van egy klasszikus gondolkodásbeli hiba (ez még nem is kritikai gondolkodás, csak elemi logika):

    "A madarak tojással szaporodnak, tehát a tojással szaporodó állatok madarak."

    Wrong.

    Mégis ezt a mintát követi kísértetiesen az alapgondolatod:

    "A jobboldali középosztály közösségben (nemzetben) gondolkodik, tehát az a középosztálybeli, aki közösségben (nemzetben) gondolkodik, jobboldali."

    Wrong.

    Természetesen értem én, hogy Te is tisztában vagy ezzel a logikai hibával, és ezt a megfordítást csupán retorikai alakzatként alkalmaztad az üzeneted becsomagolására (üzenet: a baloldali középosztály nem közösségben/nemzetben gondolkodik, hanem önző módon meg akar gazdagodni, és aztán szétszórni a vagyonát, nem törődve a többiekkel". Jogod is van ahhoz, hogy a saját nyelvhasználatodban átdefiniáld a "jobboldali középosztály" fogalmat ("a szocio-ekonómiai értelemben vett középosztály politikailag jobboldali preferenciájú része") úgy, ahogy Neked tetszik ("a középosztály közösségben/nemzetben gondolkodó része"), de elég nagy kihívás lesz ezt átvinni a modern magyar nyelvhasználatba.

    Kábé akkora erre a esélyed, mint átverni, hogy mától a krokodilt nevezzük madárnak.

    * * *

    Ja, és a jobboldali középosztályt erősítő kormány éppen bejelentette a biztosításokat terhelő 10-15-30%-os adót (http://www.napi.hu/ado/biztositasi_ado_ime_a_benyujtott_valtozat_frissitett_.519129.html), amely gondoskodik arról, hogy a jobboldali középosztályból kimaradó akármilyen politikai nézetű alacsony jövedelmű rétegek szopnak (a biztosítók középtávon át fogják a terhet hárítani, mert ez az adó az ideiglenesen bevezetett válságadók hosszú távon is fennmaradó kiváltására született, és a biztosítók nem akarnak hosszú távon ideiglenes adót fizetni).

    Azaz: a kormány beláthatatlan ideig szopatja a szegényeket, aztán mikor már kellően mélyre süllyedtek, a felpörgő jobboldali középosztály jól felemeli őket (én is egy csomó olyan jobboldali középosztálybeli családot ismerek, aki nem a saját, jelenleg éppen romló pénzügyeivel foglalkozik, hanem folyton lecsúszottakat emelget).

    De biztos vagyok benne, hogy a példám rossz, elfogult, szemellenzős, satöbbi, úgyhogy hagyd figyelmen kívül, ezt a részt bízd a józan ítélőképességű olvasóra (akinek éppen felmegy a biztosítási költsége 10-15-30%-kal anélkül, hogy több vagy jobb szolgáltatást kapna ezért, és pontosan látja, hogy eddig röhögött, hogy a kormánya szopatja a multikat, a bankszektort, meg most már a biztosítókat is, de lassan leesik neki a tantusz, hogy ettől ő fog többet fizetni -- és fogadnék 10.000 Ft-ba, hogy fél éven belül gründolnak jobboldali középosztálybeli állami biztosítót, Nemzeti Kölcsönös Gondoskodási Alapot, amelyre nem fog vonatkozni a biztosítási adó, és amely az EU-s vizsgálatok következő alanya lesz).

    Elég tehát, ha arról írsz valamit, hogy direkt csináltál-e a krokodilból madarat, vagy tényleg azt hiszed, hogy van értelme ideológiai szűrővel eltorzítani a társadalomtudományi tényeket.

    Tudom, ez olyan elvi kérdés, amely figyelmen kívül hagyja az üzeneted nagyszerűségét, de ezt se kommentáld lécci, hanem hagyd a józan ítélőképességű olvasóra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban a józan ítélőképességű olvasóra bízom a döntést. Azt mindenki tudja, hogy az államháztartást egyensúlyba kell hozni. Azt nem mindenki tudatosította még, hogy ehhez államháztartási bevételt kell növelni és/vagy kiadást kell csökkenteni.

      Törlés
  5. Alacsonyan repülnek a krokodilok.

    VálaszTörlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés