2013. február 26., kedd

Légy középutas

A középutas ember praktikus és ésszerű egyensúlyt keres a szélsőségek között. Álláspontja mindenkor közel esik a társadalom többségének álláspontjához, a többség ugyanis egyensúlyt, nyugalmat keres, nem akarja különböző szélsőségek felkarolásával tölteni az életét.

Ezért van a többséggel problémája kommunistáknak, fasisztáknak, fanatikusoknak, radikálisoknak és mindenkinek, aki nem egyensúlyt, nem ésszerűséget, nem nyugalmat keres.

A középutas egyensúlyi álláspont nehezen vitatható, mert az érvelések általában abból indulnak ki, hogy csak két állapot lehetséges (görög szóval: dichotómia áll fenn), csak egyik vagy másik szélsőség lehet a jó, a helyes, az elfogadható, és ha te nem akarod az egyiket, akkor automatikusan a másikat akarod. Középutas álláspont esetén ez nyilvánvalóan nem igaz.

A vallási fanatizmusban a hit elnyomja a tudományt. Az ateizmusban a tudomány nyomja el a hitet. A középút az, amikor egyensúlyba kerülnek.

A szélsőbal tagadja az egyén jelentőségét. Érdekes, a szélsőjobb szintén, mégsem értenek egyet. A liberális szélsőség tagadja a közösség jelentőségét. A középutas álláspont az, amikor az egyén és a közösség szempontjai egyensúlyba kerülnek.

A neokonzervativizmus isteníti a magántulajdont. A neoliberalizmus ugyancsak. A középutas álláspont szerint a magántulajdon fontos, de nem mindenek felett álló cél, hanem a közösség jólétét szolgáló eszköz.

A szélsőliberalizmus szerint jobb szabadon megfagyni az utcán, mint kényszerből hajléktalanszállón aludni. A szélsőjobb szerint jobb látszatrendet tartani az utcán, mint megengedni, hogy a nyomor rendbontó módon látható maradjon. A középutas álláspont szerint a rászorulók ellátásával és az utcarenddel egyformán kell törődni.

Az ájtatosok szerint nem az emberrel, hanem Istennel kell foglalkozni, és ez majd mindent megold. A humanisták szerint nem Istennel, hanem az emberrel kell törődni, és ettől minden rendben lesz. A középutas álláspont szerint az ember érdekében kell Istennel, a legnagyobb humanistával törődni.

Ha demokratának lenni annyi, mint nem félni, akkor középutasnak lenni annyi, mint ésszerűen gondolkodni.

4 megjegyzés:

  1. Én 20 éve ezen az Úton haladok ... Írásod megerősített abban, hogy érdemes!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Több észrevételedet olvastam, és úgy látom, hogy tényleg ésszerűen gondolkodó középutas ember vagy, örülök a társaságodnak.

      Törlés
  2. Középutasnak lenni annyi, mint keresni a kompromisszumot, másként: ami mindenki számára jó. Egy gondolkodó barátom ezt egyenesen definícióként fogalmazza meg: ami mindenkinek jó, az az ÉRTÉK. Ami nem erről, az egyensúly és kompromisszum kereséséről szól, az valahol az érdekről szól, az önösségről, még ha az nem is egyéni, csak éppen egy szűkebb csoport, akár valamely szélsőség érdekéről.
    Igényes ember - legalábbis, aki a maga tekintetében is képes igényes lenni - az értéket keresi ... először is önmagában. Az érték állandó, önmagán túlmutató, abszolút, mint a bölcsesség ... Az ideális középutas eszerint a bölcs, aki a szabályok felett állhat ... nem merem ide a pontot, mint a kinyilatkoztatás jelét tenni gondolkodás nélkül, mert a szabályok feladata az lenne, hogy az érték-állandóság garanciáját adják ..., de azok a fajta szabályok, amelyek ma igazgatják mindennapjainkat, inkább szólnak az érdekről ... a szabályok nyilvánvaló figyelmen kívül hagyása viszont a káoszt élteti, ami megint csak nem vezet el az értékhez ... tehát ide -számomra legalábbis - egyenlőre kérdőjel kívánkozik ... az ellentmondás feloldása mindenképpen a szabályok újradefiniálásban rejlik, illetve a szabályok hatásmechanizmusát kellene helyretenni, pontosabban más helyre: belülre. Ahol nem a hatalomtól és retorziójától való félelem veszi rá az egyént mások érdekeinek figyelembevételére (azaz az érték tiszteletére), hanem a belátás, ott a szabályok leegyszerűsödnek és egyre kevésbé igénylik a külső hatalom erejét ... csak így és ebben a kontextusban értelmezhető a bölcs "szabályok felett állása" .... Lehetek középutas ekként?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha szoktad tudni, hogy mikor milyen két szélsőség között vagy épp középutas, akkor nyugodtan lehetsz. A fenti példáidból nekem nem világos, hogy milyen szélsőségekhez képest lennél az.

      Törlés