2012. március 3., szombat

Kérdések Baer Márfi Kerék-Bárczy Gyurcsány után szabadon

A címben említettek írásait ezúttal nem elemzem, nem kommentálom, csak tanulmányozásra és meditálásra ajánlom, megjelenési sorrendben:
1. http://www.evangelikus.hu/panorama/nyilt-level-nyugatrol-a-magyar-egyhazaknak-2013-a-vallasszabadsagot-mi-keresztenyek-nem-igy-ertelmezzuk
2. http://veszpremiersekseg.hu/valaszlevel-david-baer-teologia-es-filozofiaprofesszornak/
3. http://nol.hu/velemeny/valasz_marfi_gyulanak__eluzni_a_baranyokat
4. http://nol.hu/belfold/gyurcsany_ferenc_levele_marfi_puspoknek
5. A Kedves Olvasó hozzászólása

Nagyon hasznosnak tartom a vitát, mert egyrészt mindegyik írás kiváló gondolati nyersanyag, másrészt elősegíti a hozzászólók megismerését. Néhány szempont a meditációhoz:

a. Demokratikus alapelv-e, hogy tetszőleges csoport jogosult állami támogatásra és adókedvezményre, ha magát egyházzá nyilvánítja?
b. Ha egy vallási csoport az adókedvezmény kivételével minden tekintetben egyházként működhet, akkor mennyiben csorbul a vallásszabadság?
c. Ha Belgiumban és európai átlagban kevesebb a bejegyzett egyházak száma, mint ma Magyarországon, akkor ez csak azért lehet, mert a belga, illetve az európai társadalom kevésbé hitbuzgó vagy kevésbé sokszínű? Lehetséges, hogy más európai országokban íratlan szabályok érvényesülnek e téren, míg nálunk írásba foglalták őket?
d. Demokratikus alapelv, hogy tetszőleges csoport alapíthasson államilag támogatott iskolát?
e. Azt tanította Jézus, hogy követői minél szabadabban éljék az életüket, vagy hogy az Evangéliumokban lefektetett elvek szerint  minél igazságosabbá és boldogabbá tegyék a világot?
f. Amikor Jézus magához engedte, sőt hívta a vámosokat, az utcanőket, az volt-e a célja, hogy tanítványai róluk vegyenek példát, vagy az, hogy a vámosok és utcanők vegyenek példát a tanítványokról? Ennek eredményeképpen a vámosok és utcanők lettek vallásosak, vagy a tanítványok lettek vallástalanok?
g. Jézus elképzelése szerint hosszú távon minél több vagy minél kevesebb szabad akaratú emberből legyen vámos és/vagy utcanő?
h. Milyen támpontokat találunk a vitaanyagokban az egyházügyi törvényt bírálók/védők hosszú távú elképzeléseire nézve? Ezek alapján a támogatók valójában képmutató módon a jézusi terv ellen dolgoznak, míg a bírálók igyekeznek Jézus tanítását minden egyháznál jobban megvalósítani?
i. Vélhetően melyik tábor törekvése teszi boldogabbá az emberiséget?

3 megjegyzés:

  1. Hogy kerül ide Jézus???!!! Disznóság őt mindenbe belekeverni!!!
    Az egész megint a pénzről és a hatalomról szól!
    De egyetlen dolgon csodálkozom: nem unalmas még???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerinted Jézus gondosan vigyázott nyilvános működése során, nehogy belekeverjék valamibe? Aki út, igazság és élet, kezdet és vég, az vajon megsértődik, ha heves társadalmi viták tárgya lesz? Részletesebben is kifejthetnéd, mire gondolsz.

      Törlés
    2. Elnézést kérek a hozzászólásomért; mind a támadó stílusért, mind a lapos tartalomért.
      Másféle kritikával teszem "jóvá": blog.hu-s blogokra emlékeztet ennek a webnaplónak a kinézete, pedig nem az.

      Törlés