2013. március 5., kedd

Zsidók a judaizmusért

A Zsidók Jézusért mozgalom sikereire reagálva  létrejött az ellenmisszió is.

Nézzük, hogyan magyarázza Izajás 53. fejezetét:

Sajnos ez egyelőre csak angolul olvasható, a fő érveket majd lefordítom. Figyeljük meg, milyen világos és ésszerű Izajás szövege, ha Jézus messiásságát alátámasztóként olvassuk, ellenben milyen hosszú, homályos, bonyolult, ellentmondásos és semmitmondó a konkurens magyarázat. Ez természetesen nem döntő érv az egyik vagy a másik olvasat helyessége mellett, de talán elgondolkodtató. A linkelt szöveg szépen illusztrálja, hogyan tanít egy írástudó.

Jézusról több helyen szerepel az Evangéliumban, hogy megnyitotta tanítványai értelmét, elmagyarázta nekik, mit jelent a Biblia egyik vagy másik szakasza. Úgy tanított, mint akinek hatalma van, és nem úgy, mint az írástudók. Annyi biztos, hogy a Messiásról szóló jövendölések nem teljesen egyértelműek, például nem adnak fantomképet, nem közölnek lakcímet vagy személyi igazolványszámot, de még vércsoportot, saruméretet vagy kedvenc ételt sem. Ellenben elvárás, hogy a nép Istenre figyeljen, és nyitott legyen Isten akaratára. Tehát ha egy messiásféle jelentkezik, akkor nem a Biblia utolsó kis apró betűs kitételébe kapaszkodva kell bizonygatni, miért NEM lehet ő, nem arra kell érveket találni, hogy hogyan úszhatjuk meg ezt a messiásbalhét, hogy azután szép nyugodtan, komótosan okoskodva várhassuk évezredeken át, hanem azt kell vizsgálni, Isten mivel mit akar mondani, jogászkodás helyett hittel kell kutatni a szándékát.

2 megjegyzés:

  1. 39-en vannak, melyiket válasszuk?

    https://en.wikipedia.org/wiki/Jewish_Messiah_claimants

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha azonosultál az üggyel, válaszd közülük azt, amelyik szerinted valóban Messiás. Vagy ha egyiket sem tartod annak, és fontos számodra a messiásság, várd tovább.

      Törlés