2012. május 7., hétfő

A kaláka nem kloáka

Egyes utóbbi írásaimra kommentesőt kaptam Ateesh6800-tól, aki válaszaim alapján sérelmezte, hogy nem tekintem őt a blog címében meghirdetett közéletfejlesztő kaláka részének, még akkor sem, ha e kaláka egyelőre szemmel láthatóan one-man show. Megkísérlem kifejteni, mit értek kaláka alatt, és hogyan képzelem el a működését.

A kaláka egy közös cél érdekében együttműködő emberekből áll. Hagyományosan házakat építenek kalákában, mert úgy könnyebb és gyorsabb. A kaláka tagjai szépen, sorban felépítik egymás házát, körbesegítik egymást.

A kalákába tartozás feltétele, hogy a tagok meg tudjanak egyezni, mikor kinek a házát építik. Ha a társaság egyik fele Péter házát, a másik fele meg Pálét akarja építeni, akkor ők két külön kaláka. A kalákának spontán vezetői vannak: a házépítés mesterségeihez értők. Ha ők nem tudnak megegyezni, akkor a kaláka spontán megszűnik.

Egy közéletfejlesztő kaláka olyan tagokat feltételez, akik nagyjából egyetértenek abban, hogy mik a közélet problémái, nagyjából hasonlóan látják a megoldást is, és gyakorlati együttműködést indítanak e megoldások megvalósítása érdekében. A kaláka spontán vezetői azok lehetnek, akik az egyes megoldások mesterségbeli kérdéseihez értenek. A tagok vagy hajlandók követni egy adott szakterület spontán vezetőjét, vagy kilépnek. Ha a tagok egyetértenek a spontán vezetőjelölt alkalmatlanságában, akkor az önjelölt vezető lép ki. Kalákák sora alakulhat és változhat ilyen módon, s ha jól végzik a dolgukat, akkor a közélet fejlődik.

Ezt a blogot önjelölt kalákavezetőként indítottam el, mert azt állítom magamról, hogy a magyar közélet összefüggéseit a tabumentes ésszerűség és a világtrendek fényében látom, képes vagyok megoldásokat kidolgozni a problémákra, továbbá le is tudom vezényelni a végrehajtásukat. Több mint 400 eddigi posztom diagnózisokkal és megoldási javaslatokkal foglalkozik, ezek egy átfogó rendszer elemeit képezik.

Szeretettel várok a kalákába mindenkit (jelentkezni itt, kommentek formájában lehet), aki nagyjából egyetért a diagnózisokkal és a javasolt megoldásokkal. Természetesen nyitott vagyok a tökéletesítést szolgáló javaslatokra. Akinek viszont alapvető gondja van az előbbiekkel, száznyolcvan fokos irányváltást javasol, az értelemszerűen nem része ennek a kalákának. Sok sikert kívánok neki más műhelyekben, és ha eredményesen dolgozik, szívesen elismerem a teljesítményét, akár örömmel csatlakozom. Minél több a jól működő közéleti kaláka, annál jobb lesz a közélet. Ennek egyelőre semmi jele, ezért emlékeztet a közéletünk kloákára. Blogműhelyem célja nem a körbepofázás, hanem a valódi változás. Aki elégedetlen és tettre kész, itt megtalálja az előrelépést szolgáló gondolatokat, módszereket. Megközelítésem lényege a 2x2 józansága, az emberiség eddigi eredményeinek felhasználása, a problémák tabumentes feltárása, valamint az ésszerű-célszerű gyakorlati együttműködés.

17 megjegyzés:

  1. "Szeretettel várok a kalákába mindenkit [...], aki nagyjából egyetért a diagnózisokkal és a javasolt megoldásokkal."

    :D Ez már dicséretesen egyenes beszéd: jelentkezzen a kalákába, aki nagyjából egyetért Veled. :D

    (Miért nem jelentkezett még senki? Négyszáz remek diagnózis és programjavaslat után?)

    Magyarország nem a Te házad, nem az én házam, hanem a mi házunk. Most megmagyaráztad a kalákafelfogásodat (CSAK azokra számítasz, akik nagyjából egyetértenek a diagnózisoddal és a terápiáddal). Még adós vagy annak elmagyarázásával, hogy hogyan javítja a közéletet az a kisiparos, aki csak azzal áll szóba, aki nagyjából egyetért vele. Az nem közélet, hanem klubélet. És még az se, mert nincsenek klubtagok, csak klubvezető.

    Hogy javítja a közbeszédet az, ha a klubon kívülről érkező, teljesen jogos és normális kérdésekre még csak nem is válaszolsz? Megmondom: sehogy. Csak betonozod a várárkot.

    Sok sikert. Illetve ehhez mégsem.

    VálaszTörlés
  2. "... válaszaim alapján sérelmezte, hogy nem tekintem őt a blog címében meghirdetett közéletfejlesztő kaláka részének..."

    Korrekció: idáig nem jutottunk el, ti. NEM adtál egyetlen választ sem.

    Nem sérelmezem, hogy nem tartasz a kaláka tagjának -- csak megjegyeztem, hogy a kaláka NEM MŰKÖDIK, ha nem válaszolsz egyetlen releváns kérdésemre sem (kérdés-válasz nélkül ti. nincs párbeszéd).

    De időközben világossá tetted, hogy csak azzal akarsz élénk közéleti vitát folytatni, aki Veled nagyjából egyetért mind a diagnózisban, mind a terápiában.

    Ami magyarázza is a küldetéses magányt.

    VálaszTörlés
  3. Egy példa: "a problémák tabumentes feltárása..."

    A kommentelt bejegyzésedben az iszlámot úgy állítod be, mint problémát, a kerszténységet pedig úgy, mint megoldást. Ez azonban nem a probléma tabumentes feltárása, hanem maga a probléma. Jelzem, ez nem nekem probléma, hanem Neked, mert elvakít. Valamint probléma lesz nekünk, mindanyiunknak, ha ez a vakság kormányra jut. Görögországban most szerzett 21 parlamenti mandátumot egy neonáci párt. Ők is ilye egyszerűen látják a problémát és a megoldást. (Amikor a náci pártelnök belépett a sajtótájékoztatóra, egy kopasz stábtag leüvöltötte a sajtó fejét, hogy álljanak föl.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Görögországban 7%-ot kapott a szélsőjobb és 16,5%-ot a szélsőbal. Mintha túl erős lenne a polárszűrőd. Sok sikert egy neked megfelelő kalákában.

      Törlés
  4. Válaszok
    1. Alakítsd ki erről a saját álláspontodat, és próbáld meg érvényesíteni.

      Törlés
  5. Az az álláspontom erről, hogy ezzel nem cáfoltál, ellenben ezt az álláspontot nem kell érvényesítenem, hiszen nyilvánvaló tény. De maradjunk ennyiben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Problémaként említetted a görög szélsőjobbot. Ellenvetettem, hogy a görög szélsőbal kétszer annyi szavazatot kapott. (És te meg sem említed.) Ez szerinted nem cáfol téged, ellenben az én vakságomat mutatja, a te álláspontod igazsága meg nyilvánvaló.

      Azt mondom, döntsenek az olvasók.

      Törlés
  6. A görög szélsőjobb egyelőre a görögöknek probléma (nem ismerünk a történelemben egyetlen szélsőjobboldali erőt sem, amely emberi, élhető társadalmat alkotott volna). A szélsőbalra ugyanez igaz (nem ismerünk a történelemben egyetlen szélsőbaloldali erőt sem, amely emberi, élhető társadalmat alkotott volna).

    A probléma az a fekete-fehér látásmód, amely a szélsőséges erőket kormányra szokja juttatni.

    Ahogy írtam: "A kommentelt bejegyzésedben az iszlámot úgy állítod be, mint problémát, a kerszténységet pedig úgy, mint megoldást. Ez azonban nem a probléma tabumentes feltárása, hanem maga a probléma."

    A görög szélsőjobb ugyanolyan fekete-fehéren lát, mint amilyen fekete-fehér képet rajzoltál a jó kereszténységről és a rossz iszlámról az eredeti bejegyzésedben.

    A sokadik kommentedben (már megérte kekeckednem) lényegesen korrektebb módon írtál: nem minden muszlim képtelen a kritikai gondoskodásra, csak az, aki megvalósítja a vallása nevét adó szó ("iszlám") etimológiai jelentését ("teljes önalávetést") -- VL szerint nem csak Istennek, hanem az iszlám vallási-hatalmi szervezeteinek is.

    A következő fejezet arról szól majd, hogy "a diaszpórában élő zsidók számára [értelmezhetetlen] az önmérséklet [fogalma]" mondatodról hogyan fogod bebizonyítani, hogy nem minden diaszpórában élő zsidóra gondoltál, csak arra, aki megvalósítja a judaizmus nevét adó szó etimológiai jelentését (vagy valami ilyesmi). Ez szép menet lesz (azért nem is mentél bele).

    Ja, és a görög szélsőbal nem állította fel az újságírókat, hogy jön a vezér. Azaz legalább nem autoriter (már amenyire ebből megítélhető).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "lényegesen korrektebb módon írtál: nem minden muszlim képtelen a kritikai gondoskodásra"
      Szembesülj ismét magaddal. Te találtad ki az említett mondatot, és aztán rám fogtad. Kimutattam, hogy félreértelmeztél, tartom magam a posztban foglalt körültekintő megfogalmazáshoz.

      Törlés
  7. Kedves Dr. Ad Personam!

    Pirulok és alázatosan szembesülök magammal: mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa, hogy nem vágtam azonnal, hogy "az igazhitűek" azt jelenti, hogy "azok, akik megvalósítják az iszlám vallás nevét adó arab szó etimológiájának VL által kibővített jelentését: 'teljes önmegadás Isten sokféleképpen magyarázott akaratának'." Most, hogy felvilágosítottál, tényleg nem értem, hogy nem volt ez számomra világos. Én buta. Bocsáss meg.

    ... Viszont akkor nyilván ahhoz is tartod magad, hogy "... a diaszpórában élő zsidók számára értelmezhetetlen fogalom az önmérséklet". Így van? Y/N, pls.

    És ne rettenj el attól, hogy tovább ekézd a felfogóképességemet; bátran fejtsd ki, hogy mi az a jelentés, amelyet figyelmesen olvasva magától értetődően "a diaszpórában élő zsidók" kifejezéshez kellett volna rendelnem (ahelyett, hogy "minden diaszpórában élő zsidó ember, például dajcstomi vagy közös zsidó kollégáink, zsidó barátaink, zsidó rokonaink és Albert Einstein").

    Alázattal várom megvilágosító oktatásod.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Válaszoltam: http://verteslaszlo.blogspot.com/2012/05/mi-az-iszlam-lenyege.html?showComment=1336917746398#c8477475758144942109

      Törlés
  8. Nem válaszoltál; azt írtad, gondolkodjam saját eszemmel (újabb ad personam gyöngyszem), ami nem egy elegáns kibúvó. Honnan ennyi negatív indulat a keresztényi szeretet hírnökében? Vagy indulat nincs is, csak a stílus kedvéért személyeskedsz folyton? (Nem zavar, rég tudomásul vettem, csak érdekel a jelenség, hátha ennek révén is jobban megismerem a világot, amelyet képviselsz.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már erre is válaszoltam: http://verteslaszlo.blogspot.com/2012/05/mi-az-iszlam-lenyege.html?showComment=1336973241462#c2906320173362911405

      Ha még mindig ragaszkodsz a "nem válaszoltál" eposzi kellékhez, specifikáld, hogy tudjak mit kezdeni a panaszoddal:
      a. nem válaszoltam a témára
      b. válaszoltam, de nem kellő részletességgel
      c. válaszoltam, de számodra nem döntő bizonyítékkal
      d. válaszoltam, de fenntartod az álláspontodat

      Nem tartom kötelezőnek, hogy módszeresen válaszoljak a poszt témájától eltérő észrevételeidre, és hogy néha megteszem, az nem támaszthat ilyen irányú jövőbeni elvárást. A vita szempontjából előnyös, ha lényegbevágó észrevételeidre lényegbevágó választ adok, erre törekszem. Ugyanakkor nem törekszem egy bűnvádi eljárásban elvárható bizonyítékokkal szolgálni, hiszen senkit sem vádolok semmi BTK-ba ütközővel. (Az, hogy az iszlám fogalmilag összeférhetetlen a kritikai gondolkodással, vagy hogy a zsidó etika nem ismeri a keresztény etikába beépült gátlásokat, nem BTK téma.) Blogom célja a vakfoltok megvilágítása, a görcsök feloldása, az elfojtott kollektív indulatok asszertív kezelése a közélet színvonalasabbá tétele érdekében.

      Törlés
  9. (Minthogy a "kloáka" szót az én kommentjeim kapcsán gondoltad használni, tulajdonképpen nem követek el tiszteletlenséget, ha azt mondom: igen, "kaláka" az, ahol többen dolgoznak egy célért; "kloáka" az, ami csak fossa a szót. Elfogadom, hogy én csak fosom a szót -- de legalább ezt nem nevezem "kalákának".)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kritikai gondolkodás lényegéhez tartozik a tabuk és a tekintély iránti tiszteletlenség, csak biztatni tudlak, hogy minél gyakrabban kövesd el.

      Hadd hívjam fel arra a figyelmedet, hogy több tucat kommented jóval meghaladja a véleményezett posztjaim hosszát, ennek alapján önálló posztokat is kéne tudnod írni a témákban. Egyet írtál, nagyon tanulságos volt ( http://verteslaszlo.blogspot.com/2012/05/kalapacs-az-agyban.html ).

      Több posztomnak is nekitámadtál azzal, hogy sötét, bornírt gondolatok vannak bennük, majd kicsit mintha elakadtál volna indulataid burjánzó sűrűjében. Írásaim láthatóan sokkolnak, ugyanakkor nem igazán sikerült artikulálnod, hogy pontosan mivel. Erre lennének jók az önálló posztok, amelyekben világosan lefekteted, mivel mi a problémád, esetleg alternatívát javasolsz. Én meg véleményezem őket.

      Törlés
  10. Ne keverd a tekintéllyel szembeni tiszteletlenséget a másik emberrel szembeni tiszteletlenséggel, barátom.

    A "hot potato" cikkedre adott kommentként összefoglaltam, hogy mi a problémám.

    VálaszTörlés