2012. május 4., péntek

Többség -- mumus vagy motor?

Demokráciában a többség, pontosabban a választáson részt vevő szavazók többsége dönt. Ez nehezen emészthető problémaként és ígéretes lehetőségként is felfogható. A baloldal fél a társadalom többségétől, különösen, ha az válság idején a jobboldalt támogatja. A jobboldal "a politika a lehetséges művészete" gondolat jegyében megtanult népszerű és egyben hasznos intézkedéseket javasolni -- ez a baloldal szemében elítélendő populizmus.

A baloldal rendre utasítja, és korrepetálni szeretné honfitársait, hogy politikailag korrektté válva kigyógyuljanak a téveszméikből. A jobboldal érzelmi húrokat penget, a többség nyelvére lefordítva az üzeneteit.

A baloldal fékezni és ellensúlyozni akar, a jobboldal meg kormányozni, a népből, a nép által, a népért. Ki bánik okosabban az energiával: aki megállítaná a szerinte rossz irányba hömpölygő folyót, vagy aki vízerőművel hasznosítja? Hosszú távon melyikük lesz sikeresebb?

7 megjegyzés:

  1. Tetszik az ötlet. Rossz felé folyik a folyó, de építsünk rá erőművet. Ennek kábé annyi értelme van a közös jövőnk szempontjából, mint ha a Fidesz kivágná az összes fát az országban, az ellenzék pedig nem akarná megállítani a folyamatot, hanem segítene eltüzelni a fát és eladni az így generált áramot (aztán amikor elfogynak az erdők, együtt kivándorlunk valahova).

    Horn Gyula kétharmados parlamenti többséggel sose nyeletett le semmit az ellenzékkel, hanem egyeztetett. Nem kívánom vissza Horn Gyulát se meg a rendszert se, csak azért említem föl a dolgot, mert cáfolja az érvelésed.

    A "többség nyelvére fordítást" Te elhiszed? A magyar gazdálkodócsaládok megerősítése hogy kvadrál azzal, hogy maroknyi Fidesz-közeli cég kapott a törvényes maximum fölötti mértékben földeket úgy, hogy a helybenlakók nem? És itt már nem sajtókacsákról van szó, Laci. Itt már ismertek a dokumentumok, a helyrajzi számok, a cégek tulajdoni viszonya.

    Erre azt szoktad mondani, hogy a jobboldal most lopja magát össze a baloldal szintjére (így maradunk tolvajország örökre), de ezt ne keverd össze azzal, hogy a Fidesz a tömegek nyelvén beszél.

    Hosszú távon az a sikeres, ha a teljes politikai nemzet együtt határozza meg a jövőjét, és a mindenkori politikai többség tiszteletben tarja a teljes nemzet közös akaratát. A kormánynak az a dolga, hogy működtesse az országot, és nem az, hogy a parlamenti ülések 2/3-ára hivatkozva, de valójában Viktor által a párton kívülről összeszedett végrehajtókkal "megcsinálja" a saját jövőelképzelését, cueste lo que cueste. A nemzeti egység nevében leszarni a nemzet majdnem felét, na az a szép "fordítás".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kérlek, figyelj a szóhasználatra: nem azt írom, hogy rossz felé folyik, hanem azt, hogy "megállítaná a szerinte rossz irányba hömpölygő folyót". Soros György nyilatkozta múlt héten a francia L'Express-nek, hogy 2004-ben nagy összeggel támogatta Obama kampányát, 2008-ban szintén, és 2012-ben is támogatja, mert szimpatikusabbnak tartja Mitt Romney-nál, de már kevesebbet szán rá. Miért? "Az ember nem úszhat árral szemben." (On ne peut pas nager contre le courant...) Bölcs gondolat.

      A jobboldal állítólagos összelopásával kapcsolatban is kéretik pontosan idézni, árnyaltan megfogalmaztam az álláspontomat ( http://verteslaszlo.blogspot.com/2012/04/egy-fejezettel-lemaradva.html ).

      Megjegyzem, aki hosszabban kommentel, mint a poszt, gyanússá teszi magát: talán nem a témával, hanem magával van problémája.

      Törlés
  2. "On ne peut pas nager contre le courant..." -- Erre a bölcs gondolatra alapítja a hatalmát az összes diktatúra. Te is ismersz pár arcot, aki nem egészen így gondolta (Jézus Krisztus. például).

    "A jobboldal állítólagos összelopásával kapcsolatban is kéretik pontosan idézni, árnyaltan megfogalmaztam az álláspontomat..." -- Ne azzal foglalkozz, laci, hogy hogyan fogalmaztál, hanem a kérdésre válaszolj: "A magyar gazdálkodócsaládok megerősítése hogy kvadrál azzal, hogy maroknyi Fidesz-közeli cég kapott a törvényes maximum fölötti mértékben földeket úgy, hogy a helybenlakók nem? És itt már nem sajtókacsákról van szó, Laci. Itt már ismertek a dokumentumok, a helyrajzi számok, a cégek tulajdoni viszonya."

    "Megjegyzem, aki hosszabban kommentel, mint a poszt, gyanússá teszi magát: talán nem a témával, hanem magával van problémája." -- :D Ehe. Persze. Én örülnék, hogy végre valaki kommentál. Persze csak akkor örülnék, ha komolyan gondolnám a "kaláka" szót meg a "közélet javítása" melletti deklarált elkötelezettségemet.

    Már a Witán is az volt a problémád a párbeszéddel, hogy nem volt időd válaszolni a kérdésekre és a kritikákra, olyan sokat kellett írnod. :D Látom, töretlen a hagyomány.

    VálaszTörlés
  3. "Magával van problémája": szép krisztusi ad personam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szóval úgy véled, hogy a kommentstílusod kalákát eredményez. Meglepő elképzelés. A kaláka tagjai együtt dolgoznak egy közös cél érdekében.

      Törlés
  4. Laci, megpróbáltam egyenes, normális kérdést fölteni -- arra nem válaszoltál. Alkalmazkodtam a Te metaforikus stílusodhoz és annak szellemében tettem megjegyzést -- azt nem tartottad építőnek.

    Most már persze tudom, hogy csak annak vagy kíváncsi a véleményére ezen a blogon, aki nagyjából egyetért Veled.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A borítékolható véleményre miért lennék kíváncsi? Magam is megírhatnám helyetted, ha épp nem érsz rá. A közélet nem fog az igen-nem-de-de nem-de igen típusú vitáktól javulni. Ha tudsz jobbat, majd jelentkezz.

      Törlés