2011. november 22., kedd

Egészséges nacionalizmustanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek

Véletlenül elállítottam az ébresztőórás rádiót. Minden reggel a Kossuth Rádió korai műsorára ébredtünk, míg egyik este  bekapcsolás közben le nem vertem a szerkentyűt, és ahogy visszatettem a helyére, a kikapcsoló gomb megnyomása helyett hullámsávot váltottam...

Másnap reggel vidám balkáni zenére virradtunk, vérpezsdítő ritmusa úgy felébresztett, hogy azóta is ez szól reggelente. Szerb rádió, középhullámon. Hosszú-hosszú időn keresztül hagyományos szerb zenét adnak, minden órában hírekkel. Hallatszik, hogy valami miatt nem néznek szembe a múlttal. Pedig ez a vad nacionalista zene is közrejátszott a jugoszláv háború kitörésében. A világpolgár szerbeknek (ha  vannak ilyenek) meg kellene magyarázniuk honfitársaiknak, hogy ez a zene szégyen a szerb népre. Frissebb és súlyosabb is, mint nálunk az Árpád-sáv. Hogy lehetnek erre büszkék: meggyilkolt albánok és bosnyákok emléke sejlik fel mögötte! A szerbek mégis adják, én mégis hallgatom, mert olyan szép. Szerbia nemzetállam lett, szerény létszámú és magatartású magyar kisebbséggel, amely területi autonómiát kapott a Vajdaságban. A szerbek nem erőltetik ezt a szembenézésesdit. Lenyűgöző a zenéjük, és ugye, senki nem várja el, hogy egy nép a múlt konfliktusainak szennyes fürdővizével együtt az identitását és kulturális értékeit is kiöntse.

A görögökről nemrég hallottam, hogy az átlagosnál jóval nagyobb csomagokkal repülnek külföldre. Ha valaki két-három hónapra utazik, kiszámolja, mennyi olivaolaj, feta sajt és görög fűszer kell erre az időre, és gondosan bepakolja. Hogy ezek a célországban is kaphatók? Kit érdekel. A külföldön élő görög családok gyerekeinél nem kérdés, hogy megtanulnak-e görögül. Nem hogy ők, hanem még az ő gyerekeik is meg fognak tanulni. Nem öröm, inkább kényszerű kompromisszum számukra külföldön élni, ennek megfelelően napi szinten tartják a kapcsolatot az otthon maradottakkal, mintha Ellászon belül egy másik szigetre költöztek volna. A hazalátogatót ötven fős rokonság adja kézről kézre, és a gyerekeket, ha valamilyen malőr folytán mégsem tudnának eléggé görögül, addig marasztalják nyáron, addig dédelgetik nagycsaládi körben, míg meg nem tanulnak rendesen. Így viselkedik egy görög.

A mindennapokban barátságos görögök kényes ügyekben leengedik a rolót az idegenek előtt. Egyik kollégám évekig élt ott, nem tankönyvből tanulta a nyelvet, ottani ízzel-zamattal beszéli. Mégis, ha az utóbbi idők gazdasági problémáira kerül szó, a görögök összenéznek és elhallgatnak. Megvan a véleményük Európáról és a híres szolidaritásról, de ezt majd egymás között, illetékes körben fogják kitárgyalni. Nem egy idegen előtt, még ha történetesen hibátlan görög szavak is szólnak a szájából. Csak akkor értheti a lényeget, ha a szíve is görög.

Eközben itthon az Új Színház botránya gerjeszti az indulatokat. Az a tét, hogy lehet-e az ország több száz színházának egyikében hangsúlyosan magyar darabokat adni. Értitek ugye? Nem egyszerűen csak színre vinni ezeket a műveket, hanem tobzódni, tocsogni, fröcskölni a nagy magyar öntudatban, azaz magyarkodni... Ha ti értitek, jó nektek. Én nem értem, mert jártomban-keltemben azt tapasztalom, hogy Európa összes népe büszke a nyelvére, a hazájára, a kultúrájára, az identitására, és nemzeti szinten összefog a veszedelemnek érzett külső hatások ellen. Nyilvánvaló, hogy minden európai nép színházaiban hangsúlyosan viszik színre a hazai darabokat. Európa egyetlen népének sincs olyan szava, hogy “szerbeskedni”, “szlovákkodni”, “görögködni”, “franciáskodni”, “németkedni” vagy “angolkodni”. Ugyanakkor minden európai nép nyelvén létezik a “hazaszeretet” szó, és pozitív megítélésű a “hazafi”. Nemzeti érdekképviseletük megkérdőjelezhetetlen. Azt gondolom, félreértettük Európát: más népek tudatában a nemzeti-etnikai tudat az alap, az európaiság ennek felépítménye. Ha a felépítmény ütközik az alappal, nem kérdés, hogy a nemzeti identitás  kerekedik felül.

Szent István királlyal beilleszkedtünk Európába, és 1948-ig alanyi jogon európaiak is maradtunk, jóllehet, peremvidékre szorultunk. A rendszerváltozásig eltelt 40 év alatt átmenetileg kiiratkoztunk a vén kontinens kultúrájából, de visszatértünk, és a továbbiakban nem szorul különösebb bizonyításra, hogy minden külön erőlködés nélkül, alapértelmezetten európaiak vagyunk. A Fidesz-kormány színre lépése óta végre átgondolt nemzeti érdekképviselettel is rendelkezünk, így az e feletti hiányérzetet ezentúl szükségtelen három számmal nagyobb mellénnyel kompenzálnunk. Jelenleg spontán magyar európai identitásunk konstruktív, sallang- és komplexusmentes megélését célszerű gyakorolnunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése