2011. november 10., csütörtök

Görög egységkormány tanulságokkal

Mai hír szerint megállapodás született a görög egységkormány vezetőjéről, aki az Európai Központi Bank korábbi elnökhelyettese, Lukasz Papademosz lesz. Az előző szocialista miniszterelnök, Jeorjiosz Papandreu azért kényszerült lemondani, mert népszavazásra akarta bocsátani az európai mentőcsomag feltételéül szabott megszorító intézkedéseket. Csapdába került, mert ha nincs népszavazás, a választók mondatják le. Ha népszavazást ír ki, akkor pedig a mentőcsomagot jegyző EU-tagállamok vezetői, jelesül Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár. Végül ez történt. A görög ellenzék vezetője azzal a feltétellel egyezett bele az ideiglenes kormányban való részvételbe, hogy a miniszterelnöknek távoznia kell. A megszorító intézkedések végrehajtása után, jövő februárban előrehozott választásokat tartanak.

A történet számos tanulsággal szolgál:

  • van olyan, hogy egy EU-tagállam kormányát az uniós partnerek mondatják le; Orbán Viktort sokan megmosolyogták szeptemberben, amikor szabadságharcnak nevezte Magyarország pénzügyi függetlenségi törekvéseit; az idő nem a kétkedőket igazolta
  • van olyan, hogy egy ország gazdasági szükséghelyzetben valódi egységkormányt nevez ki, amelyben értelemszerűen az ellenzék is részt vesz, mégpedig a maga feltételei szerint; 2009-ben nálunk nem ez történt
  • van olyan, hogy az ideiglenes kormány tényleg ideiglenes; három hónap múlva, és nem egy év múlva tartják a választásokat, mint Gyurcsány Ferenc távozása után.


A görögök nem csak a demokráciát, a filozófiát, a verses/prózai műfajokat és a drámát, az erkölcstant és a feta sajtot találták fel, hanem demokratikus gyakorlatból is leckét adnak nekünk.

2 megjegyzés:

  1. szarva közt a tőgyét. senki nem járatta még úgy le a demokráciát, mint Papandreu a bedobott népszavazás-ötletével

    VálaszTörlés
  2. Papandreu és elődei egész Görögországot lejáratták. A népszavazás ötlete csak utolsó szalmaszál volt, és nem jött be. A népszavazás intézményével amúgy semmi baj, csak nem javallott egy szakadék szélén lefelé csúszó országban.

    VálaszTörlés