2011. november 10., csütörtök

Mi legyen az EVA-val

Ne szüntessék meg, mert mára sikerült optimálisan behangolni. Eleinte igazságtalanul jó volt, 100 forintból 105 maradt az ember zsebében. Akkor tiltakoztam ez ellen. Meghallgatásra találtam, mert fokozatosan 12,5%-os lett, azaz 100 forintból 87,5 maradt a zsebben, mínusz a sok egyéb. Ez így teljesen praktikus és igazságos volt, mivel az egy nyolcad adó a teljes bevételre vonatkozik, költséget egyáltalán nem lehet elszámolni ebben a konstrukcióban.

A vállalkozások nem kényszerültek költségszámlákat gyűjteni, nem írták le a kutyatápot, az olasz nyaralást, a családi ebédet a McDonald'sban, és összességében többet fizettek be, mint EVA nélkül. Nem reális az EVA megszüntetésétől magasabb adóbevételt remélni. Nem lesz, csak a könyvelési módszerek változnak majd.

A kormány eddig akkurátusan odafigyelt a népszerűségre, ezért nem gondolom, hogy az EVA úgy szűnik meg, hogy csak úgy megszűnik. Valószínűleg átmegy majd egy olyan átalányadózásba, amely más néven kínál ugyanolyan feltételeket, illetve a 27%-os ÁFA miatt 2-3%-kal megemelt adókulcsot ír elő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése