2011. november 7., hétfő

Meg fogja ez érni nektek

A rendszerváltás utáni zavaros időkben egy kisebb párt vezetője így biztatta a leendő tagokat: lépj be a pártomba, meg fogja ez neked érni... Nagy megrökönyödést keltett a demokrata érzületűekben, és mivel a megtérülést nyers, rövid távú módszerekkel akarta garantálni, hamar belebukott egy korrupciós ügybe. Szlogenje viszont új értelmet nyer a modern közgazdaságtan fényében.

Frissebb ismereteink szerint a racionális egyéni és közösségi viselkedés erkölcsi és egyben anyagi haszonnal is jár. Ha a magyar választók együtt tudnának működni a közélet tisztábbá tételében, az nagyon komoly megtérülést hozna. Négy év kormányzás alatt mintegy tízezer milliárd forint értékű állami megbízással lehet segíteni a szimpatizánsi kört, és legalább ezer milliárd forintot el lehet tüntetni, részint magánzsebekben, részint a kampánykasszában.

A közéleti együttműködés mindkét komponens összegét jelentősen csökkenthetné, mondjuk, ciklusonként megfelezhetné. Irreális lenne azonnal teljes tisztaságot várni, ilyen sehol a világon nem létezik -- a skandinávoknál is van korrupció, csak a mi nagyságrendünkkel mérve marginális. Az anyagi visszaélések könnyedén megfelezhetők, ha az ellenzéki szavazó is együttműködik, azaz vállalja, hogy pártjait csak az ellenőrizhetően tisztább közélet jegyében hozza helyzetbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése