2011. november 22., kedd

A jobboldali értelmiségi lét kihívásai

Pár évvel ezelőtti tapasztalat alapján Chrudinák-jelenségnek neveztem el azt, amikor a jobboldali szakértő kiáll lelkes közönsége elé, nagy mellénnyel kifejt egy egyszerű gondolatot, minden harmadik mondat után jelentőségteljes szünetet tart, hússzor ismétli magát, tetszeleg önnön zsenialitásában, és kritikusai kedvéért teletűzdeli mondandóját alapvető ellentmondásokkal. Hiába teszi, mert hallgatóságának nem tűnik fel, bírálói  pedig leragadnak a stílus becsmérlésénél, mondandóját szóra sem érdemesítik.

Nincs könnyű dolga a jobboldali értelmiséginek, hiszen az utóbbi évtizedek során a szellemi lét alapértelmezetten baloldali territóriummá vált. Ott a stílus, ott a tudományos igény, ott a kölcsönös elismertség (én elismerlek téged, cserébe te elismersz engem). A jobboldali szakértő ezalatt füstös kocsmákban illuminálhatta szesztestvéreit, a nyilvánosságot a rokoni születésnapok ordítozásba torkolló “politizálása” biztosította számára, tudományos visszajelzést pedig a házastárstól kaphatott, ebben a formában: “jól van, szívecském, oki vagy, de most már aludjunk”. Sovány vigasz, hogy a legtehetségesebb zenész is modoros, másodosztályú lesz, ha nem koncertezhet rendszeresen, így értő kritika hiányában nem csiszolja a technikáját. Sovány vigasz, mert a múlt érthetővé teszi a jelent, de nem indokolhatja a jövőt.

Határozottan magasabb a baloldali közönség IQ-ja, iskolázottabb, műveltebb a hozzáállása. A jobboldali értelmiség és hallgatóság évtizedekre kiszorult a felsőoktatásból, a közéletből, és nem képes azonnal világklasszisként visszatérni. Erre hosszú távon sincs gyárilag ösztönözve, mert az alapvető igazságok egyszerű gondolkodással is befogadhatók, nem feltétlenül kell hozzájuk barázdálódni. Az “aki nem dolgozik, ne is egyék” mondás 50-es IQ-val is feldolgozható, mert arra az archetipikus igazságérzetre épít, amellyel friss kutatások szerint a csimpánzok is rendelkeznek. Ellenben az a baloldali gondolat, hogy “aki nem dolgozik, az is hadd egyék, ruházkodjék divatosan, sőt hadd járjon moziba” nem része az évmilliók során kialakult kollektív bölcsességnek, jóval magasabb IQ-val gondolható egyáltalán végig, ergo műveltebb kinézetű közönséget eredményez. Ebből alakult ki az a benyomás, hogy a jobboldali ember bárdolatlan bunkó, a baloldali pedig cizellált szakértő. Mekkora tévedés!

Az összetett jobboldali gondolkodás azonnal rávilágíthat, hogy az etetett, ruházott, szórakoztatott dologtalan embert semmi sem ösztönzi a munkára, ezért a modern társadalomnak az államháztartás fenntarthatósága érdekében célszerű egyensúlyt teremtenie a két szélsőség között. Ez a cizellált jobboldali érvelés minőségi ugrást hoz, magasabb IQ-t követel a befogadótól, mint a baloldali változat. Sok-sok összetett gondolkodásra képes jobboldali értelmiségire lesz szükség a magyar társadalom jólétéhez, mert a leghaladóbb baloldali gondolkodás is képtelennek bizonyult a jólét megteremtésére.

Magyarországon nem az történt ugyanis, hogy a baloldali bölcsek mondták a magukét, ám senki nem hallgatott rájuk, ezért alakultak rosszul közös dolgaink. Épp ellenkezőleg: a baloldali bölcsek mondták a magukét, a többség hallgatott rájuk, javaslataik megvalósultak, csak épp nem váltak be. Nem kicsit, nagyon. Az ügyeletes főokos közgazdászok nyugodtan visszaadhatják a diplomájukat, mert téves elméleteikkel tönkre tették a magyar gazdaságot. Az ügyeletes überkorrekt szociológusok leadhatják papírgyűjtésbe a tudományos fokozataikat, mert elég idejük volt kezelni a szociális gondokat, ám azok a közreműködésük nyomán nem enyhültek, hanem súlyosbodtak. A nagyokos pszichológusok kolosszálisan félreértették a lélek működését, és hozzájárultak a frusztráltan őgyelgő tömegek szociopatává válásához. Ez így nem mehet tovább, ütőképes jobboldali alternatívára van szükség.

A jobboldali értelmiség nagy kihívása, hogy az átgondolt tartalmat meggyőző prezentációs készségekkel adja elő, és impozáns IQ-t felvonultató közönséget gyűjtsön maga köré. Amíg ez megvalósul, addig is kommunikációs előnyre tehetünk szert, ha az általános iskolai magyartanár fogalmazásosztályozó kategóriáinak jelentőségét hangsúlyozzuk: külön értékelendő a tartalom, a külalak és a helyesírás. Remek példa erre Matolcsy György nemrégiben tartott előadása ( http://index.hu/belfold/2011/11/19/matolcsy_a_siker_lathatatlan/ ). Egy internetes ellenzéki fórum szétalázta a beszédet, az előadást és az előadót egyaránt a sárga földdel tette egyenlővé. A válogatott szidalmakra reagálva megkérdeztem, konkrétan mi a problémájuk a tartalommal. Döbbent reakció érkezett: a becsmérlő poszt szerzője evidensnek érezte, hogy ami nincs flottul előadva, az csak baromság lehet. Meghökkentettem  a fórum résztvevőit azzal a distinkcióval, hogy Külalak: elégséges, Helyesírás: közepes, Tartalom: jeles. A jobboldal artikulátlan becsmérléséhez szokott kritikusokat sokkolja az artikulált válasz, és nagy lehetőség ez a döbbent pillanat új gondolatok átadására. Ilyen kimerevedett helyzetekben exponál az agy.

Természetesen akkor leszek elégedett a jobboldali értelmiség teljesítményével, ha mindhárom kategóriában legalább “jó” jegyet adhatok rá.

9 megjegyzés:

  1. "...Az összetett jobboldali gondolkodás azonnal rávilágíthat, hogy az etetett, ruházott, szórakoztatott dologtalan embert semmi sem ösztönzi a munkára"

    ... akár a vezető politikusokat.
    Méghogy a "jobboldal" kiszorult a felső iskolákból?

    Amikor ingyen lehetett tanulni?
    Nem, a magukat jobboldalinak vallók zöme olyan primitív ember, aki semmit nem tud sem a jobboldaliságról, sem a baloldaliságról, csak azt tudja, hogy büdös kommcsik. És ezzel kész a politikai és gazdasági infója.

    Ilyen tanulatlan tömeg/réteg mindig volt és lesz is, ezeket könnyű megvezetni. Régen proliknak hívták, amikor tényleg csak a jómódúak tanulhattak felsőbb iskolákban. Azokat a kapitalisták ellen uszították.
    Ma a kommcsik ellen. Egyszerű és könnyen skandálható szlogenekkel.

    Fel kellene kötni a gatyát és művelődni, informálódni és valós érveket hozni és nem másra mutogatni.

    VálaszTörlés
  2. A saját élettapasztalatomra hivatkozhatok: 1984-ben érettségiztem. A kollégiumban szóba mertem hozni, hogy nem értek egyet a szovjet rakéták NDK-ba történő telepítésével, mert a fegyverzetleépítéssel járó békét támogatom. A koliigazgató rendszerellenessé nyilvánított, bement a középískolába, és el akarta érni, hogy ne javasolják a továbbtanulásomat. Ha ez megtörténik, nem vesznek fel az egyetemre. Egy kedves tanárom megvédett, így mégis felvettek. Kevésen múlt.

    A korábbi években tízezrével akadályozták meg az "osztályellenségek" továbbtanulását, szüleim generációjában a jobboldaliak többsége nem végezhetett egyetemet. Többek között így tették ki apámat 1948-ban az egyetem első évfolyamáról. Nem a levegőbe beszélek, hanem saját élettapasztalatokról számolok be, amikor azt mondom, hogy a jobboldalt évtizedeken keresztül kiszorították a műveltségből és a közéletből. Ám ez természetesen csak a jelent magyarázza, és nem indokolja a jövőt. Azon dolgozom, hogy a jobboldal teljes szellemi fegyverzetben munkálkodhasson a mindenkit érintő kérdéseken.

    VálaszTörlés
  3. És akkor most azt mondod, hogy édesapád egy primitív valaki, aki semmit nem ért a politikához, mert nem tanulhatott?
    És a mostani rendszer nem diszkriminál? Főleg hogy egyházi iskolák vannak?
    Most még csak tanárokat paterolnak ki, ha nem nyilvánul meg képmutató hívőként, később a diákokat is?

    VálaszTörlés
  4. "primitív valaki, aki semmit nem ért a politikához"

    Furcsán olvasol -- ezt valaki más írhatta.

    VálaszTörlés
  5. Azért mennyivel egyenesebb Kertész-papa, ő odavágta a pofánkba nemes egyszerűséggel, hogy genetikai selejtek vagyunk, nem bajlódott az IQ-nkal. Mert persze nem kell a sorok között olvasni, kódolva sincs nagyon, hogy alsóbbrendűnek születtél, ha nem baloldali, értsd: zsidó értelmiségi vagy. Az a szórakoztató az egészben, hogy miközben vadul rasszistáznak, fasisztáznak ezek az ikuharcosok már a rendszerváltás óta, képtelenek moderálni a saját nácizmusukat, kordában tartani a zsidó faji felsőbbrendűség-tudatukat, és időnként az akaratuk ellenére kifröccsen belőlük az "őszinte". Landeszman főrabbi volt anno az egyik első úttörő, aki már nem bírta magában tartani a frankót, de azóta számos követője volt és van. Vértesünk igyekezete elkerülendő a gyanút, de hogy az övéi azért értsék, dicséretes, csak az a nagy büdös lóláb szőrös, ami kilóg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Attól tartok, félreértettél. Én többnyire a jobboldali értelmiséggel szoktam egyetérteni a tartalomban, gyakran a formával vagyok elégedetlen. A baloldallal szemben általában tartalmi ellenvetéseim vannak. Az lenne az igazi, ha a jobboldali értelmiség "jót s jól" mondana -- dolgozzunk együtt, hogy így legyen.

      Törlés
    2. Kedves States, felsőbbrendűség-tudat nincs a bejegyzésben, talán a te kis hozzászólásodban, mikor saját szavait meghazudtolva akarsz ráhúzni valakire egy zubbonyt - csak azért, mert a te fejedben úgy tűnik kizárólag előre szabott köntösök vannak.

      Törlés
  6. Melyik jobboldali értelmiségre gondol, a nemzetiekre (Magyar Nemzet-Hírlap-Demokrata) vagy a konzervatívokra (Kommentár-Valóság-Mandiner-Jobbklikk-Konzervatórium, esetleg Heti Válasz)?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A magát jobboldalinak nevező értelmiség egészére gondolok, mindig meg-megállva, és tiszteletet adva a kivételnek.

      Törlés