2017. július 3., hétfő

Paradoxonok könyve 28. rész

28. Az egyszerűségparadoxon – az érvényes egyszerűség bonyolult
Az egyszerűség energiaminimummal elérhető formája nem érvényes, az érvényes formája pedig nem érhető el energiaminimummal. Einstein szerint: mindent a lehető legegyszerűbben, de annál nem egyszerűbben. Az energiaminimumra törekvés csak a túlegyszerűsítéshez elég.
Az egyszerűség érvényes formáját arról ismerjük fel, hogy elvisz A-ból B-be, mert működik.
1. példa: a csodálatos műalkotások kristálytisztán, zseniálisan, könnyeden egyszerűnek tűnnek. A valóságban évek aprólékos munkája teszi őket egyszerűnek és könnyednek látszóvá. A látszólagos egyszerűséget nagyon nehéz megtanulni, és nem is megy mindenkinek.
2. példa: a politikai szélsőségek egyszerűek, a populizmus, a demagógia is az. Csak egyik sem visz el A-ból B-be, ezért nem érvényes.
3. példa: a mai magyar ellenzékiek úgy vélik, hogy a Fidesz egyszerű üzenetei energiaminimummal elért, A-ból B-be nem vivő, könnyedén legyőzhető koncepciót takarnak. Azután csalódottan állapítják meg, hogy még sem sikerült legyőzni. Kézenfekvő, hogy az együgyűen kommunikált egyszerűség esetleg csak annak látszik, valójában egy szorgalmasan tanult, gondosan kimunkált, A-ból B-be vivő koncepcióról van szó, amelyhez képest talán csak egy hasonló koncepció nyújthat sikeres alternatívát.
4. példa: a zseniális gondolkodók a bonyolultságot öntötték egyszerű formába, és veszélyt láttak a követőik egyszerűsítő törekvéseiben. A Buddha például őszintén aggódott, hogy a tanítása (a tiszta tan) idővel eltorzul. Igaza lett. Minden működő koncepciót veszélyeztet, ha ceremóniává magasztosítják, vagy ideológiává egyszerűsítik. Marx, Engels, Lenin, Nietzsche és Hitler viszont cseppet sem aggódott e tekintetben, ami őket és a koncepcióikat minősíti.
5. példa: mi sem lenne egyszerűbb, mint hogy a logikai hibával elért következtetés téves legyen – ám ez nem jelenthető ki.
Dr Jekyll szerint Mr Hyde túl egyszerű. Mr Hyde szerint Dr Jekyll viszont feleslegesen bonyolult. Egyikük a bonyolultság, másikuk pedig az egyszerűség felé haladva fejlődhet.
Egyszerű gondolat, hogy a valóság nem olyan egyszerű, hogy fekete-fehérként megfogalmazható lenne. Mint a következő részben kiderül, ez sem ilyen egyszerű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése